
I Sverige finns flera sätt att anmäla ett företag beroende på vilken typ av problem det gäller. Många tror att företag ofta kan anmälas till polisen, men det är sällan fallet.
Här är några exempel på hur du kan anmäla ett företag. Det är viktigt att undvika att belasta fel instans genom att polisanmäla ett företag i onödan. Polisanmälan bör endast göras vid misstanke om brottsliga handlingar.
- Allmänna reklamationsnämnden (ARN): Om du har en tvist med ett företag kring en vara eller tjänst kan du vända dig till ARN. De hjälper till att lösa tvister mellan konsumenter och företag. ARN fattar rekommenderade beslut som företag i de flesta fall följer.
- Konsumentverket: Om företaget bryter mot konsumentlagstiftningen kan du anmäla det till Konsumentverket. De ser till att företag följer konsumentlagar, som marknadsföringslagen.
- Polisen: Om du misstänker att ett företag begår ett brott, till exempel bedrägeri eller annan kriminell verksamhet, kan du anmäla företaget till polisen.
- Driva ärendet själv i domstol: Som privatperson har du alltid rätt att driva ett ärende mot ett företag i domstol, oavsett ärendets omfattning. Detta sker genom att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten. Det spelar ingen roll om du tidigare försökt lösa tvisten genom ARN eller andra instanser – du kan alltid välja att driva ärendet juridiskt på egen hand när du anser det nödvändigt.
Vad ska du bifoga med i din anmälan?
När du anmäler ett företag, oavsett om det är till ARN, Konsumentverket eller en domstol, bör du bifoga med så mycket information som möjligt. Varje anmälan är unik men här får du några tips på vad du bör ha med.
- Kvitton och fakturor: Alla bevis som visar att du har köpt en vara eller tjänst från företaget.
- Konversationer: E-post, brev eller annan skriftlig kommunikation mellan dig och företaget som visar hur ärendet hanterats.
- Avtal: Kopior av eventuella avtal eller villkor som gäller för varan eller tjänsten.
- Dokumentation av problemet: Fotodokumentation, skärmdumpar eller andra relevanta bevis som tydligt visar problemet.
- Tidslinje: En tydlig beskrivning av händelseförloppet med datum för köp, reklamationer och andra viktiga händelser.
Att inkludera dessa dokument kan hjälpa till att lösa problemet och ökar chansen att ärendet hanteras på ett effektivt sätt.
Begär alltid ut företagets aktiebok
Klicka här för att begära ut aktieboken >
Förutom kvitton, konversationer och andra bevis bör du också begära ut företagets aktiebok. Aktieboken ger dig insyn i företagets ägarstruktur, vilket kan vara värdefullt om du misstänker dolda intressekonflikter eller orättvisa affärsmetoder. Att ha denna information kan hjälpa till att skapa en tydligare bild av företagets agerande och stötta din anmälan ytterligare.
Skulle aktieboken visa sig vara intressant bifogar du med den i din anmälan.