
En verklig huvudman är en aktieägare som kontrollerar mer än 25 procent av rösterna i ett aktiebolag. Om en person kontrollerar mindre än 25 procent, registreras denne inte som verklig huvudman. För en fullständig lista över ägare och verkliga huvudmän måste du begära ut aktieboken (endast aktiebolag).
Sidan innehåller
Vad innebär verklig huvudman?
En verklig huvudman är den person eller de personer som i huvudsak äger eller kontrollerar till exempel ett företag eller en förening. Det kan även vara den eller de som drar nytta av att någon annan agerar för deras räkning.
I juridisk bemärkning avser ”kontrollerar” att en person eller företag har ett betydande inflytande eller bestämmanderätt över ett företag, en förening eller annan organisation. Enligt bestämmelser räcker inflytanden med att ha mer än 25 procent av rösterna, detta är dock i verkligheten missvisande.
Verklig huvudman är ofta missvisande
Om vi ger dig ett exempel på ett aktiebolag där två goda vänner, Anders och Johan, äger 24% vardera av aktierna i företaget. Individuellt uppnår ingen av dem gränsen på 25% för att registreras som verklig huvudman enligt regelverket. Därmed framgår de inte i registret över verklig huvudman.
Men i praktiken, eftersom de är goda vänner och kan agera tillsammans, kontrollerar de gemensamt 48% av aktierna. Detta ger dem ett betydande inflytande över bolaget och dess beslut, såsom att påverka valet av styrelse, strategiska beslut och större företagsfrågor.
Trots att ingen av dem själv har mer än 25%, har de tillsammans en stark majoritet, vilket gör att deras faktiska makt över bolaget är betydande. Detta visar att juridiska regler missar att fånga upp situationer där personer med mindre andelar ändå kan utöva betydande inflytande genom samarbete, vilket leder till att registret över verklig huvudman inte alltid ger en fullständig bild av maktförhållandena inom ett företag.
Anmäla verklig huvudman
Du är skyldig att anmäla verklig huvudman. År 2015 antog Europaparlamentet ett nytt direktiv mot penningtvätt, vilket kräver att alla EU-länder har ett register över verkliga huvudmän. I Sverige trädde lagen om registrering av verkliga huvudmän i kraft den 1 augusti 2017, och från den 1 september samma år började Bolagsverket registrera dessa uppgifter.
Sök verklig huvudman
För att få tillgång till information ur registret över verkliga huvudmän behöver du först logga in, exempelvis med mobilt BankID. Därefter ska du ange syftet med din användning av personuppgifterna.
Du kan söka efter begränsad information om verklig huvudman hos Bolagsverket med organisationsnummer, personnummer eller företagets eller föreningens namn. Vill du istället ha full insyn över vem som kontrollerar ett aktiebolag hämtar du hem deras aktiebok.
Vem är skyldig att anmäla verklig huvudman?
De som är skyldiga att anmäla verklig huvudman är:
- Aktiebolag
- Bankaktiebolag
- Bostadsföreningar
- Bostadsrättsföreningar
- Ekonomiska föreningar
- Europabolag
- Europakooperativ
- Europeisk ekonomisk intressegruppering (EEIG)
- Filialer (det utländska företag som driver filialen)
- Försäkringsaktiebolag
- Försäkringsföreningar
- Handelsbolag
- Ideella föreningar som har en eller flera verkliga huvudmän
- Kommanditbolag
- Kooperativa hyresrättsföreningar
- Medlemsbanker
- Offentliga korporationer och anstalter
- Sambruksföreningar
- Samfällighetsföreningar
- Sparbanker
- Stiftelse
- Tjänstepensionsaktiebolag
- Tjänstepensionsförening
- Trossamfund
- Truster som förvaltas från Sverige
- Understödsföreningar
- Vattenförbund
- Ömsesidiga försäkringsbolag
- Ömsesidiga tjänstepensionsbolag
Undantagna från att anmäla verklig huvudman
De som är undantagna sin skyldighet att anmäla verklig huvudman är:
- Aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad (börsbolag) samt dotterbolag till dem
- Dödsbon och konkursbon
- Enkla bolag
- Enskilda näringsidkare
- Ideella föreningar som inte har någon verklig huvudman
- Staten, landsting och kommuner samt juridiska personer där det offentliga har ett bestämmande inflytande
När infördes kravet?
Kravet på att registrera verklig huvudman infördes av Bolagsverket den 1 augusti 2017. Detta krav kom till som en följd av den svenska lagen om registrering av verkliga huvudmän, som trädde i kraft i syfte att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism, och att öka transparensen kring vem som kontrollerar företag och andra juridiska personer.
Reglerna för olika företag och föreningar
Klicka på rutan nedan och välj den företags- eller föreningsform du vill läsa om. Regler om verklig huvudman finns på respektive sida.
Läs om reglerna för olika typer av företag och föreningar
- Aktiebolag
- Bankaktiebolag
- Bostadsföreningar
- Bostadsrättsföreningar
- Ekonomiska föreningar
- Europeisk ekonomisk intressegruppering (EEIG)
- Filial
- Fondbolag
- Försäkringsaktiebolag
- Försäkringsföreningar
- Handelsbolag
- Ideella föreningar
- Juridiska personer som inte är registrerade
- Kommanditbolag
- Kooperativa hyresrättsföreningar
- Kreditmarknadsbolag
- Kreditmarknadsförening
- Medlemsbank
- Sambruksföreningar
- Samfällighetsföreningar
- Sparbanker
- Stiftelser
- Tjänstepensionsaktiebolag
- Tjänstepensionsförening
- Trossamfund
- Truster
- Understödsföreningar
- Utländska juridiska personer med verksamhet i Sverige
- Värdepappersbolag
- Ömsesidiga försäkringsbolag
- Ömsesidiga tjänstepensionsbolag
Ägargranskning
Vid begäran av en aktiebok får du insyn i både tidigare och nuvarande aktieägare. Denna ägargranskning ger tillgång till alla relevanta uppgifter sedan bolagets grundande.
För upphandlare
Aktieböcker från samtliga aktiebolag, med undantag för avstämningsbolag och börsnoterade bolag, tillhandahålls till upphandlare inför upphandlingar. Detta syftar till att ge ett mer omfattande beslutsunderlag vid upphandlingar.
För upphandlare är denna information avgörande för att säkerställa att de affärspartners som väljs ut har en solid ägarbas, följer relevanta regelverk och agerar i enlighet med god affärssed. Detta minskar risken för oetiska affärer och säkerställer en rättvis och informerad upphandlingsprocess.
Offentliga upphandlingar styrs av lagar, såsom Lagen om offentlig upphandling (2016:1145) och EU upphandlingsdirektiv. Dessa regler säkerställer rättvis konkurrens och minimerar risken för oegentligheter.
För allmänheten
Aktieboken för ett aktiebolag ska på begäran, tillhandahållas allmänheten. Med allmänheten avses samtliga individer och organisationer, exempelvis:
- Privatpersoner
- Företag
- Organisationer
- Myndigheter
- Kommuner
- Journalister
Affärskontroll
Om du planerar att göra affärer med ett företag men känner osäkerhet kring deras framtida agerande, kan aktieboken vara en ovärderlig informationskälla. Oavsett om du behöver insikt i deras betalningsförmåga, tidigare ägare eller andra avgörande faktorer, ger aktieboken en tydlig bild av företagets bakgrund och ägarstruktur.
Se tidigare involverade personer
Att hämta och granska aktieboken utgör en viktig del av en noggrann företagskontroll, eftersom den ger en djupare insikt i företagets historik och de personer som har varit involverade. Denna information kan vara avgörande för att undvika framtida oönskade överraskningar.
Aktiebolagslag
Vi tillhandahåller aktieböcker från samtliga aktiebolag i Sverige i enlighet med Aktiebolagslagen. Du kan läsa mer om Aktiebolagslagen här.
Leveranstid
Leveranstiden är på 3–14 vardagar beroende på om vi har aktieboken registrerad hos oss eller inte.
Ångerrätt
Observera att ångerrätten inte gäller, detta då arbetet med att framställa aktieboken påbörjas direkt. Detta godkänner du i samband med beställningen.